Celo življenje sem se selila sem ter tja, ne morem reči, da mi to ni bilo všeč, danes vidim, da je to zame bilo najboljše, kar se mi je zgodilo. Tako sem od vsakega dela Slovenije prinesla nek običaj in iz obale so to suhe fige, ki so vedno na naši mizi. Živela sem še na gorenjskem, ki pa so meni posebej dragi ajdovi žganci. Priznam, da jih ne rada delam doma, a vedno ko obiščem te kraje, si jih privoščim v gostilni, brez tega ne grem iz gorenjske.
Na obali pa ni tako, da bi vedno jedla suhe fige, ko jo obiščem, tukaj pa se je zgodilo to, da suhe fige morajo biti na mizi doma, če jih ni je nekaj narobe. Vsi družinski člani jih obožujemo, verjetno sem jaz krivec za to. Primorska mi je po kulinariki zelo blizu in rada imam njihove jedi, na obali so tako raje privoščim sveže fige ko pač so, suhe fige pa imam doma.
Ja, sama bi rekla, da te kraj kjer živiš kar zaznamuje in te spremeni, navadiš se na kraj, na njihove različne navade in tako ti določene stvari zlezejo pod kožo, tako imam sam vedno v spominu kako je bilo živeti drugje, moram reči, da se vedno spominjam le lepih trenutkov in kako lepo mi je bilo, kaj sem spoznala in kaj me je ta kraj naučil.
Sedaj živim na štajerskem, kjer sem se rodila. Sem ženska, ki obožuje suhe fige, ajdove žgance in štajersko bučno olje. Tako sem pobrala vsega malo, ko sem se potepala po Sloveniji, vrnila sem se domov z izkušnjami in spomini, ki bodo za vedno ostali z menoj. Tako me že suhe fige spominjajo na obalo, ki jih imam vedno na mizi, ajdovi žganci pa mi zadišijo vedno, ko slišim za njih.